Pustnicul Digital

"dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă" (Matei 15:14)

Tot despre calendar | Concluzie

Stateam si meditam (inseamna vegetam la mine) si ... poc ... imi amintesc cand am aflat prima oara despre problema calendarului.

Mama si calendarul

Eram pe la inceputurile revenirii ratacitului de mine la Ortodoxie. Si eu, fratele meu, mama, matusa .... bagam mare pe internet sa ne documentam. Intr-o zi suna telefonul si era mama:

- Noi nu ne mai mantuim! (imi zice cu o voce panicata)
- Huh ... zic eu? (si eu ajunsesem la aceeasi concluzie pentru mine dar prin o cu totul alta metoda: dupa o analiza detaliata a pacatelor mele ... era perioada pre-prima Spovedanie)

Imi da un link. Nu mai tin minte sigur daca era de pe site-ul lui Danion sau doar daca era scris de el si preluat undeva. Citesc, mai citesc doua trei chestii (despre ce este vorba, parintele Cleopa, cuviosul Pasie, si altele), imi formez o parere: o decizie gresita dar care nu ma trimite pe mine direct la 'caldura' (nu racoare). O sun inapoi.

- Stai linistita. Vezi cu pacatele ce faci ca pentru calendar vor raspunde altii.

Mai se zbate putin in indoiala, mai zic si eu una ... doua si ne lamurim. Vedeti ... la astfel de sminteli si deznadejde duc afirmatiile invatatilor.

Si ma gandeam

Hai sa-l luam pe nea X, taranul traditional. Ortodox botezat, credincios, sarac dar de descurca, smerit, fara vorba desarta, muncitor, merge la Biserica, se roaga, se Spovedeste, se Impartaseste, incearca sa respecte poruncile (nu pot spune ca le respecta fiindca nici un om nu e fara de pacat) mai face milostenie cand isi permite. Neimplicat in diversele intrigi de la nivelul inalt al Bisericii. Ce mai: Bun crestin!

Dupa o viata dusa ca la carte bunul nostru crestin moare. Ajunge la Judecata si, dupa o analiza atenta este intrebat:

"Tu ai trait drept dar calendarul ... pe care l-ai tinut?"

Omul nostru smerit priveste derutat. Calendar? Adica sarbatorile crestinesti? Pe cel pe care il cumpar de la Biserica Ortodoxa din sat. Pe cel pe care il tineau toti ceilalti crestini Ortodocsi din sat.

Raspuns: ... (completati pe linia punctata) ...

Va imaginati ca acest om va fi osandit doar pentru ca era pe nou (desi nici nu stia despre ce este vorba). La raspuns am lasat ... (3 puncte) pentru ca este evident. Sigur raspunsul nu va fi: "Ti-a zis Danion ca cel pe stil nou nu era bun! Si ti-a zis si AntoniO cum e cu anatema din Sigilion. Dar tu ai ramas in Biserica ortodoxa facand ascultare cand trebuia sa te razvratesti impotriva mai marilor tai si sa pleci." Imi cer scuze pentru ce am scris in raspunsul ce nu va fi dat ... dar printr-un exemplu toata situatia este mai clara.

Cati buni crestini (care in comparatie cu mine se vor mantui fluierand) stiu ce este cu calendarul? Cine sunt acesti indivizi gen Danion Vasile sau AntoniO (Antoni-zero) sa le taie din start sansa la mantuire pentru ca nu stiu cum era cu calendarul si nu sunt atat de sporiti / invatati ca ei. Tipic, tipic si la inima nimic. Si fariseii sufereau in privinta asta.

Vai de voi (si de mine)...

Si un raspuns excelent postat de Nektarios pe apologeticum (din care mi-am permis sa subliniez niste elemente):

Ma mir si iar ma mir… si nu imi revin! Am studiat Teologia si nu mi s-a aratat nimic din ce spune Danion Vasile!
Dar una ma nelinisteste: de ce aceasta tema a calendarului in fata unor oameni simpli si cu credinta lor curata??? de ce??? ca sa ii sminteasca??? asta nu e o problema ce se discuta cu oameni simpli… ei cred ce se spune in Sf.Evanghelie se roaga merg la Sf.Slujbe, nu au nevoie de polemici dogamtice! Ei nu inteleg acestea… Ma doare! Tema asta trebuia propusa Sf.Sinod si REDISCUTATA!!! De ce la nivel laic si nu la nivel clerical?

Sincer va spun ca pe mine ma dor astfel de discutii… dar tot Sfintii spun ca CINE RAMANE IN ASCULTARE DE BISERICA SE MANTUIESTE, ca nu omul raspunde de ce face BISERICA, ce calendar tine sau nu, ci CONDUCATORII ei, caci Sf.Pavel ne spune clar in Evrei 13,17: „Ascultaţi pe mai-marii voştri şi vă supuneţi lor, fiindcă ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea de ele seamă, ca să facă aceasta cu bucurie şi nu suspinând, căci aceasta nu v-ar fi de folos”.

Mergeti si va spovediti si va impartasiti, tineti la credinta ortodoxa si nu o lasati, RUGATI-VA MULT, si nu va lasati de Duhovnic. Atat mai putem face, ce e mai mult nu tine de noi! Dumnezeu ne va judeca nu dupa calendar, ci dupa Legea IUBIRII, iubire fata de El prin pazirea poruncilor, daca am iubit pe aproapele, daca am ramas in COMUNIUNE cu El, daca ne-am plans pacatele si ce am facut ca sufletul sa il pastram curat. Nu mai intelegem nimic din ortodoxie??? SA NE RUGAM!!! SA NE RUGAM!!! SA NE RUGAM MAICII DOMNULUI SI TUTUROR SFINTILOR SA NE TINE APROAPE DE HRISTOS!!!

Cu totul de acord!

Inca un post bun care confirma sminteala pe care o produc aceste comportamente / afirmatii in randul credinciosilor de rand.

Afișări: 0

Category: De la alții, De la mine, De la vrăjmas, Meditații
Etichetat: , ,

8 Comentarii

 1. Antoni0   spune:

  Draga frate, tu faci exact cum fac ecumenistii cand dau exemplul “bunicutei din Portugalia”!

  Se mantuieste acea bunicuta vazand ca nu va auzi niciodata de Ortodoxie? Ramane la iconomia Domnului!

  Adevarul, Dreapta-Credinta cea Adevarata tre’ sa tinem noi si nu sa o dam in gandiri de genul “bunicutei de pe celalalt colt al globului”!

  Toate cele bune, sperand ca nu vei aplica “cenzura”!

 2. tutenes   spune:

  Cateva obiectii as avea de adus , iertare .
  In primul rand Danion si Antonio nu au precizat prin pozitia lor ca cei de pe nou nu se mantuiesc , asa cum interpretezi aici , fortand lucrurile :
  “Cine sunt acesti indivizi gen Danion Vasile sau AntoniO (Antoni-zero) sa le taie din start sansa la mantuire pentru ca nu stiu cum era cu calendarul si nu sunt atat de sporiti / invatati ca ei” .
  In al doilea rand adresarea cu “indivizi” si “zero” este cel putin jignitoare , nu este nici pe departe o atitudine ortodoxa .
  “Ma mir si iar ma mir… si nu imi revin! Am studiat Teologia si nu mi s-a aratat nimic din ce spune Danion Vasile!” – pai cum sa se arate cand aceste lucruri sunt bine cenzurate ? Sa puna mana sa caute in sursele indicate de Danion si se va convinge !
  In ultimul rand , eu cred ca Biserica a supravietuit cu credinta neschimbata pana acum fiindca uneori s-au ridicat din randul ei unii membrii care s-au opus unor tendinte generale ale ei !
  Prin pozitia ferma a unor crestini( zeloti , habotnici , fundamentalisti , extremisti-cum sunt etichetati de multi) care au fost persecutati de restul bisericii s-au pastrat in continuare dogmele si traditia neschimbate !

  • Pustnicul Digital   spune:

   El s-a semnat aici cu Antoni0 (si O-ul este de fapt 0 [zero]).
   Acest citat al lui Danion Vasile “Eu cred ca e nevoie ca ortodocsii sa inteleaga ca nu exista Ortodoxie adevarata decat in duhul Sfintilor Parinti. Daca ne lepadam de traditie, chiar si de o mica parte, ne lepadam de Adevar si ne pierdem mantuirea.” pentru mine este foarte clar prin chiar subtilitatile lui de exprimare.

   Eu unul raman in BOR.
   Si cat timp se respecta tipicul Ortodox acolo unde pentru mine este Biserica … sunt linistit.

   Imi amintesc multi Sfinti si gesturi neortodoxe (putin violente chiar pentru care ii respect si mai mult). Eu nu sunt in nici un caz Sfant dar nici vreun prietenos care vrea sa impace si capra si varza.
   Atitudinea Ortodoxa exista pana apar cei ce vor sa ne dezbine Biserica si sa ne zguduie credinta. Atunci, eu ma dezbrac de ea!

 3. tutenes   spune:

  “Acest citat al lui Danion Vasile “Eu cred ca e nevoie ca ortodocsii sa inteleaga ca nu exista Ortodoxie adevarata decat in duhul Sfintilor Parinti. Daca ne lepadam de traditie, chiar si de o mica parte, ne lepadam de Adevar si ne pierdem mantuirea.” pentru mine este foarte clar prin chiar subtilitatile lui de exprimare. ” – citatul este foarte foarte corect !
  Altfel ajungem in punctul opus in care lepadam azi o mica parte din traditie , maine inca o mica parte de adevar si ajungem departe fata de duhul ortodoxiei . Atitudinea corecta zic eu e sa tinem cu strictete toate randuielile , traditia si adevarul , nu sa afirmam ca prin renuntarea la parti din traditie si adevar ( parca adevarul ciuntit mai poate fi adevar) nu ne este afectata mantuirea !
  In rest , poti sa pui tunurile si pe mine doar sunt stilist !
  Poti sa ma cataloghezi si sa ma etichetezi cum iti vine daca asa simti tu sa iti manifesti ortodoxia !

  • Pustnicul Digital   spune:

   E problema ta cat timp nu o faci si problema altora mai putin cunoscatori ca tine.

 4. Antoni0   spune:

  Bunicutul tau, draga pustnicule, nu stie de erezia ecumenista si de schimbarea calendarului! Daca ar cunoaste toate abaterile Sfantului Sinod de la Predania si dogmele Bisericii, ca un crestin-ortodox ar rupe comuniunea cu acesti lupi!

  Rugaciunea ecumenica anuala acceptata la nivel sinodal, acordurile cu monofizitii unde se afirma ca intre “ei si noi nu exista diferente doctrinale si ca schisma a fost cauzata de factori politici si interpretari gresite”, acordul de la Balamand unde BC este “sora” Ortodoxiei, acceptat si el tot la nivel sinodal, participarea la Assisi in ‘86 de catre PF Teoctist, erezia corneana adica apararea unui eretic care nu s’a cait si mai mult, isi continua misiunea sa ecumenista, blagoslovind ceva timp in urma o carte cu “minunile” de la Medjugorje”, schimbarea calendarului, praznuirea Pastelui in ‘26 si ‘29 inaintea jidovilor, s.a.m.d.

  Toate acestea pentru un ecumenist sunt NORMALE… pentru un ORTODOX insa, NU! Cu acesti lupi ai tu comuniune draga pustnicule?

  • Pustnicul Digital   spune:

   Cand vei intelege ce este Biserica Domnului Iisus Hristos atunci nu vei mai pune astfel de comentarii.
   Biserica nu sunt conducatorii, institutiile si combinatiile facute la nivel inalt … ci ceva mult peste ele.

   Am incredere totala ca Domnul nu ne va lasa sa cadem mai jos de limita si, sunt sigur ca, precum in timpul persecutiilor, Harul se va pastra in Biserici si comunitati de credinciosi si mai voi asigura ca fac parte din una dintre ele.

   Daca ma gandesc la ce face Basescu si PDL-ul in fruntea tarii ar trebui sa renunt la cetatenie dar iubesc aceasta tara si ei nu sunt tara mea ci doar o conduc, pentru pacatele noastre.

Posteaza Raspuns

Vă rog, cu smerenie, înainte să faceți primul comentariu să citiți Ghidul Comentatorului. Mulțumesc! Și am sub 33 ani, mă consider un copil, așa că rog pe oricine să mă tutuiască. Fără formule de politețe elevate vă rog, că mă stânjenesc.

*** Nu voi publica nici un comentariu cu EMail 'din burtă' sau fără paragrafe, indiferent cât este de valoros.